Przyjechali do Mielna z całej Polski i połowy Europy. Ich futro to kostium kąpielowy, specjalne buty, rękawice i czapka. Morsy i morsiki pływają w Bałtyku, gdy na plaży śnieg i mróz.
Ten jaskrawozielony proszek o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych do dziś jest używany w japońskich ceremoniach herbacianych. Skąd pochodzi matcha i jak się ją zaparza?
Zmiksuj ją na zdrowie!
Już po raz czwarty do skansenu w Olsztynku zjechali się miłośnicy zdrowej żywności i regionalnej kuchni. Przy okazji Miejski Dom Kultury przygotował występy dla dzieci i dorosłych.
Burak ćwikłowy to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Dzięki swojej zawartości jest zdrowy i warto przyrządzać go na wiele sposobów. Gotowany z niego barszcz króluje na wigilijnych stołach w większości regionów Polski.
A więc pośmiejmy się :)
Wystarczy znajomość kilku popularnych ziół, by zrobić sobie doskonałą domową herbatę.
Jak ograniczyć zużywanie plastiku w codziennym gospodarowaniu? Czy w dzisiejszych czasach jest to w ogóle możliwe? Najlepiej przekonać się samemu.
Rosną dziko na zboczach gór lub blisko morza. Część z nich dobrze znamy, bo są używane w naszej kuchni, ale są też takie, które warto poznać.
Kwiaty uprawiane na domowych parapetach najczęściej pełnią funkcję dekoracyjną. Niektóre z nich mogą jednak pomóc w różnych dolegliwościach czy infekcjach.