Proziaki

Czasem warto wracać do starych smaków przypominających dzieciństwo.

Dla wielu jednym z nich są pieczone na blasze lub w piecu opalanym drewnem pulchne placuszki, zwane w niektórych rejonach Polski proziakami. Wypiekane z dodatkiem sody oczyszczonej (nazywanej kiedyś prozą), zastępowały dawniej domowej roboty chleb na zakwasie. Do dziś bardzo popularne są w rejonach Podkarpacia, gdzie mają długą i bogatą tradycję. W sezonie grillowym dobrze sprawdzą się jako dodatek do pieczystego czy sałatek. Smakują wyśmienicie z różnego rodzaju sosami, dipami i masłem czosnkowym lub ziołowym. Wypiekać je można na kamieniu, blaszce położonej na grillu, w piekarniku lub na suchej, teflonowej patelni.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Rozpocznij korzystanie