Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie spotkania.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
W Polsce występuje ok. 1400 gatunków grzybów jadalnych i 200-250 gatunków trujących.
Dawne przepisy na regionalne dania związane z Łomżą (Podlaskie) i regionem chcą zebrać i odtworzyć władze miasta, by promować Łomżę przez kulinaria i rozwijać turystykę kulinarną. Do 14 sierpnia, do urzędu miasta można zgłaszać przepisy w konkursie "Zasmakuj w Łomży".
203 specjały kulinarne pochodzące z Małopolski znalazły się dotychczas na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez resort rolnictwa. Województwo to jest też liderem pod względem liczby produktów regionalnych chronionych certyfikatami unijnymi.
"Śląskie od kuchni" - pod takim hasłem wydano właśnie książkowy przewodnik po produktach tradycyjnych z woj. śląskiego. Wśród 143 smakołyków są nie tylko znane rolady oraz rosół z nudlami (makaronem), ale i grochówka po częstochowsku czy flaki po cieszyńsku.
Melodie z filmów Andrzeja Wajdy, szekspirowskich adaptacji i z gier wideo rozbrzmią podczas tegorocznego, ósmego Festiwalu Muzyki Filmowej (FMF) w Krakowie. Na imprezę, która potrwa od 27 do 31 maja, przyjadą artyści nagradzani Oscarami.
Ponad 50 śmiałków weźmie udział w XI edycji zimowego spływu rzeką Obrą "Oberstrong", który w sobotę (28 lutego) odbędzie się w rejonie Skwierzyny (Lubuskie). To impreza dla amatorów ekstremalnych doznań - celem jest pokonanie wpław ok. 7-kilometrowego odcinka rzeki.
Czy region oderwie się od reszty Włoch?
Potraw z 16 europejskich regionów będzie można spróbować podczas 6. festiwalu "Europa na widelcu", który w dniach 4-8 czerwca odbędzie się we Wrocławiu. W tym roku zaplanowano też święto szparaga i truskawki oraz prezentacje europejskich piw.
Gdzieś w Biblii ładnie napisano, że jest czas siania i czas zbierania.
Lody z owczego sera pecorino z karmelizowanymi gruszkami i z miodem, przygotowane przez mistrza sztuki lodziarskiej z Sardynii przyniosły ma laur zwycięzcy konkursu we Włoszech. Odbył się on niedawno na Festiwalu Lodów we Florencji.