Mają wszechstronne działanie i egzotyczne, obco brzmiące nazwy. Bertram, galgant i dyptam – jak można je wykorzystać?
Bardzo popularne w ogrodach naszych babć mirabelki z czasem zostały wyparte przez większe i bardziej soczyste, łatwiejsze w obróbce śliwki.
W letnie upały świetnie gasi pragnienie i z powodzeniem zastępuje tradycyjną kawę parzoną. Z dodatkiem lodów, bitej śmietany czy mleka skondensowanego może zastąpić też słodki deser.
Kobiety w ciąży nie mają w Polsce obowiązku zapinania pasów bezpieczeństwa w samochodzie. To błąd, który może kosztować życie matkę i dziecko.
Historia niektórych kompozycji ziołowych jest długa. Wiele z nich mimo niewielkich modyfikacji wykorzystuje się do dziś, a ich działanie potwierdzają badania naukowe.
Jak przydomowy trawnik zamienić w kwitnącą łąkę?
Jak kobiety na świecie dbają o urodę i czy możemy ich tradycyjne metody wykorzystać u nas?
Najlepsze szparagi kupimy w maju i w czerwcu. Wtedy jest na nie sezon i warto z tego skorzystać.
Truskawki należą do najbardziej lubianych przez Polaków owoców. Jak rozpoznać krajowe odmiany i co zrobić, kiedy minie na nie sezon?
Choć truskawki kojarzą się raczej ze słodkimi i orzeźwiającymi przysmakami, można je dodawać także do potraw wytrawnych.