Oleje roślinne można wykorzystywać w kuchni i kosmetyce. Czy są zdrowe i jak ich używać?
Rośliny strączkowe w naszej kuchni to głównie dodatek do dań jednogarnkowych, gulaszów, zup i gęstych polewek.
Kłącza, podobne nieco do imbiru, wykazują silne działanie prozdrowotne. Jak wykorzystywać kurkumę w kuchni dla zdrowia?
Dzięki wydaniu przepisów, które są… zabytkami kulinarnymi, możliwe jest dziś skosztowanie potraw staropolskiej, sięgającej XVI wieku, kuchni.
Sezon na jesienne warzywa trwa. Wśród nich chyba jednym z najbardziej popularnych w naszej kuchni jest burak.
Pieczemy pierniki z s. Anielą Garecką, mistrzynią kuchni. Salwatorianka podaje czytelnikom "Gościa" przepis i kilka cennych rad.
To dania charakterystyczne dla kuchni frankońskiej oraz podkarpackiej, który zajęli się uczniowie tarnobrzeskiego liceum oraz würzburskiego gimnazjum.
Kuchnia na polskim dworze królewskim była niegdyś jedną z najbardziej cenionych w Europie. Co serwowano podczas wielkich uroczystości?
W Sławoborzu i Powalicach nic się nie marnuje. Mieszkańcy otworzyli kuchnię, w której wykorzystują... resztki z własnych spiżarni.
Franciszkańska fundacja "Antoni", prowadząca na Karłowicach we Wrocławiu kuchnię charytatywną, zachęca do podjęcia jałmużny wielkopostnej na rzecz ubogich.