Kiedy piernikarzowi rodziła się córka wyrabiał ciasto, które w drewnianej beczce czekało jej zamążpójścia. Upieczone było tak twarde, że swego czasu okrągły piernik zastąpił złamane koło z kolasy pewnego dyplomaty...
Po raz jedenasty na pl. Wolnica na krakowskim Kazimierzu spotkali się rzemieślnicy-piekarze oraz miłośnicy pieczywa.
Te produkty jedz, by było silne i zdrowe!
W wielu miejscach wypiekane w przydrożnych budach, nieodłącznie kojarzą się z wakacjami nad morzem – choć nie tylko tam można je kupić.
Kwaśnica na świńskim ryju, folkowe kapele grające muzykę „spod samiuśkich Beskidów” i baca sprzedający „łoscypki”. W Ustce, gdzie od lat niepodzielnie królują dorsz i syrenka, przez dwa dni władzę dzierżyli górale.
Stoisko ambasady Polski było jedną z największych ekspozycji 19. Charytatywnego Jarmarku Bożonarodzeniowego zorganizowanego w sobotę w stolicy Ukrainy przez członkinie Międzynarodowego Klubu Kobiet w Kijowie.
W Muzeum Wsi Radomskiej odbył się XVIII Festiwal Ziemniaka.
Przed wojną Chmielewscy prowadzili cukiernię, Błaszczakowie piekarnię, a Jabłkowscy dom towarowy. Komuna zabrała im biznes. Dziś wracają do dawnej świetności.
Ale jak zjeść pysznie i zdrowo?