Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie są wykorzystywane do dziś. Jak długa jest historia piernika na terenach Polski?
Drezdeński „stollen” to ciasto bożonarodzeniowe, wyglądające jak płaski chleb. Raz w roku niemieccy cukiernicy pieką największy stollen na świecie.
Ciasto ze śliwkami należy do moich ulubionych. Kiedy trzeba na szybko upiec coś dobrego, zawsze sięgam po ten przepis.
W Tuchowie na dziedzińcu sanktuaryjnym odbył się 11 grudnia XVI Misyjny Jarmark z Aniołami.
Mazurki to tradycyjnie wypiekane na Wielkanoc ciasta.
W ramach akcji #SłodkiDarModlitwy żeńskie zgromadzenia archidiecezji gdańskiej upiekły 200 blach najróżniejszych wypieków. 14 maja podarunek trafił do pomorskich medyków. Swoimi przepisami siostry chcą też podzielić się z innymi za pośrednictwem portalu gdansk.gosc.pl.
To wyjątkowy lokal - pierwsza w Polsce kawiarnia, w której barmanami, kelnerami i pomocą kuchenną są osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Ciężko im jednak utrzymać się na rynku.
Całą jesień w sklepach dostępna jest dynia. Różne jej smaki, kolory i kształty zachęcają do testowania nowych, ciekawych dań. Jednym z nich jest tarta na cieście drożdżowym.
Drożdżowe plecione ciasto znane jest w wielu kulturach. Najczęściej słodkie, z błyszczącym lub posypanym makiem wierzchem, znane jest u nas także pod nazwą plecionka lub kukiełka.
W dniu dzisiejszym nauczyciele z Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi przekazali własnoręcznie przygotowane ciasta na śniadanie wielkanocne, organizowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej.