Podczas IV Weekendu Kulinarnego Gdyni wyłoniono nowego zwycięzcę konkursu na Gdyński Przysmak. Decyzją Komisji Gdyńskich Smakoszy nagrodę główną otrzymał Przemysław Roman za potrawę – „Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym”.
Ponad 90 przykładów europejskiej kultury tradycyjnej znalazło się na wystawie, którą od piątku można obejrzeć w Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu. Ekspozycja prezentuje zjawiska wpisane na listy światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO.
Ks. Jacek zamieszkał w domu, który trzy lata temu rybacy wybudowali przy jednej z kaplic z nadzieją, że kiedyś przyjdzie tu kapłan i będzie posługiwał w ich wioskach.
Francuzi mogą przeżyć szok, gdy okaże się, że ich flagowy produkt, czyli ślimaki mogą pochodzić z naszego kraju.
Maleńka Islandia kojarzy się głównie z gejzerami. A mogłaby choć z odkryciem Ameryki.