Ostatnio na portalach społecznościowych i Instagramie zagościła moda na drugie śniadanie i zdrowy lunch w słoikach.
W Sławoborzu i Powalicach nic się nie marnuje. Mieszkańcy otworzyli kuchnię, w której wykorzystują... resztki z własnych spiżarni.
Na świetlicach w Sławoborzu i Powalicach przygotowano dania, które trafiły do najuboższych sąsiadów.
Sezon na wekowanie trwa! Dobrym sposobem przechowywania owoców i warzyw w słoikach są marynaty w zalewie octowej.
Zapach kwiatów czarnego bzu można zamknąć w słoikach w postaci pysznego syropu. Jest aromatyczny, z lekką nutą cytrusową i korzenno-waniliową.
Popularne u nas kiszenie ogórków czy kapusty dalej jest na czasie. Dobrze sprawdza się w czasie jesiennych i zimowych zawieruch, kiedy nasz organizm domaga się witaminy C.
Aromatyczny sos chutney to egzotyczny dodatek do mięs, drobiu, serów, ryżu, kaszy i smakołyków z rusztu. Chociaż pochodzi z Indii, wszystkie potrzebne składniki bez trudu znajdziesz w swojej kuchni.
Kiedyś, podczas studiowania daleko od domu, wspomagałam z moją współlokatorką leczenie paskudnego przeziębienia domową konfiturą z aronii i syropem z pędów sosny.
Kojarzy się głównie z napojem popijanym z większym lub mniejszym smakiem do obiadu.
Czy jest możliwe ugotowanie domowego bulionu z kostki lub pasty przygotowanej samodzielnie? Bez ulepszaczy smaku i zapachu, wzmacniaczy, tłuszczu palmowego, barwników i regulatorów kwasowości?