Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie spotkania.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Ceny w sklepach, tam gdzie to jest wymagane, obniżono o wartość 5 proc. VAT zgodnie z przepisami, gdyż zmiany muszą być odzwierciedlone na paragonach i w kasach fiskalnych, nie ma tu miejsca na błąd czy uznaniowość - zapewnił PAP wiceprezes Polskiej Izby Handlu Maciej Ptaszyński.
Zwolennicy wegańskiej diety przedstawiają ją jako zdrowszą dla organizmu - i mniej szkodliwą dla klimatu na Ziemi - alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego, tymczasem sprawa jest bardziej złożona - pisze w poniedziałek brytyjski dziennik "Daily Telegraph".
Moda na niejedzenie mięsa powoduje, że nawet tacy producenci wędlin i nabiałów, jak Sokołów lub Łowicz wprowadzają do oferty również produkty w wersji roślinnej - czytamy w środowej "Rzeczpospolitej". Dziennik dodaje, że to dopiero początek tego trendu.
Przerażające są dane na temat marnowania żywności w społeczeństwie. Tym bardziej że z drugiej strony dochodzą do nas informacje o gigantycznej skali głodu dotykającego co siódmą osobę na świecie.
Kwas buraczany, czyli sok z kiszonych buraków ćwikłowych wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa jako kolejny, nowy produkt z województwa podlaskiego.
Zdrowe żywienie, szczepienia ochronne, szeroko pojęta profilaktyka, aspekty prawne i bioetyczne to główne tematy zakończonej konferencji "Medyczno-społeczne i prawne aspekty opieki nad dzieckiem".
Posiłki przygotowywane z surowców niskiej jakości, o niewłaściwych wartościach odżywczych - tak wygląda żywienie pacjentów w większości szpitali skontrolowanych przez NIK. Średni, dzienny koszt żywienia w szpitalach, w latach 2015-2017, wynosił od 9,55 zł do 17,99.
203 specjały kulinarne pochodzące z Małopolski znalazły się dotychczas na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez resort rolnictwa. Województwo to jest też liderem pod względem liczby produktów regionalnych chronionych certyfikatami unijnymi.
Krupnioki śląskie zostały wpisane na unijną listę produktów chronionych. Jak poinformowała we wtorek Komisja Europejska, ten tradycyjny produkt został zarejestrowany w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych, co zapewni lepszą ochronę przed podróbkami.
Na Podkarpaciu pojawi się nowy szlak turystyczny - Szlak Kulinarny "Podkarpackie Smaki". Będzie prowadził przez miejsca, gdzie można smacznie zjeść i nauczyć się np. pieczenia prosiaka, a także zwiedzić placówki kulturalne. Szlak ma być gotowy w październiku.