To lekka, soczysta i rześka w smaku sałatka.
Są na naszych stołach bardzo lubianą przekąską lub dodatkiem do dań głównych.
Jest jednym z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Tam 23 lutego obchodzony jest nawet dzień chleba bananowego.
Sezon na jesienne warzywa trwa. Wśród nich chyba jednym z najbardziej popularnych w naszej kuchni jest burak.
Kojarzy się głównie z napojem popijanym z większym lub mniejszym smakiem do obiadu.
Już tradycyjna medycyna chińska zwracała uwagę na korzyści płynące ze spożywania matchy, a badania naukowe przeprowadzone w ostatnich latach potwierdzają jej zbawienny wpływ na zdrowie.
Dynia to roczna roślina, która została przywieziona do nas z Ameryki. Jej długie, czepliwe pędy osiągają czasem nawet 10 metrów długości. Kwiaty można zrywać, faszerować i smażyć w cieście na głębokim oleju.
Trwamy w oczekiwaniu na wiosnę i wszelkie nowalijki, które już zaczynają kiełkować w ziemi.
Słodkie, kruche ciasteczka posypane cukrem pudrem znane są także jako chrust.
Warto poświęcić czas na ich przygotowanie, bo smakiem wygrywają z gotowymi produktami.