Wokół świętowania męki, śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa zrodziło się wiele zwyczajów ludowych, z których pewne praktykowane są po dziś dzień.
Ostatnio na portalach społecznościowych i Instagramie zagościła moda na drugie śniadanie i zdrowy lunch w słoikach.
Wzorem Marii Magdaleny, o świcie w Niedzielę Zmartwychwstania wyruszają do grobu Jezusa - wszystko po to, by spotkać żywego Pana i Go uwielbiać. W Środzie Śląskiej po raz trzeci odbyła się Droga Marii Magdaleny.
Owinięte w liść kapusty z farszem ryżowo-mięsnym w sosie pomidorowym są daniem w kuchni polskiej bardzo lubianym. Ale gołąbki w różnych odmianach są popularne także w innych krajach.
Przepis na ocet z jabłek można potraktować jako bazę do eksperymentowania z innymi surowcami, jak zioła, owoce, warzywa, kwiaty.
Mleko jest ważnym składnikiem naszej diety niezależnie od wieku.
Jadła mięso z goryla, z papai i jeżozwierza robiła polski bigos, na spacery chodziła do dżungli... I najważniejsze: niemal dzień i noc leczyła afrykańskich pacjentów.
Przez osiem dni Kościół czyta opisy objawień Jezusa uczniom (Chrystofanii), by uczyć się, jak odkrywać obecność Zmartwychwstałego dziś
Wkraczali do wsi weseli, ze śpiewem na ustach. Dzieci przyglądały się, jak wojsko maszeruje. Nikt nie wiedział, na co się zanosi. Następnego dnia wszystko stało się jasne.