Czyli o tym, co jadała królowa Bona i jakie kulinarno-wielkopostne zgorszenie wywołał król Stefan Batory.
Karp to ryba kojarzona w Polsce głównie ze świąteczną kuchnią. Najczęściej podawany jest podczas kolacji wigilijnej w postaci smażonych w bułce tartej kawałków (dzwonki).
Najlepsze do schrupania zaraz po upieczeniu, gdy lekko ostygną.
Dokładnie nie wiadomo. Jednak tradycja mówi, że pierwsze mrożone desery pochodzą z Chin, gdzie narodziły się blisko 5 tys. lat temu.
Pierwsze dni maja to czas majówek, spotkań rodzinnych, pierwszych Komunii Świętych oraz inauguracji sezonu grillowego. Dziś jednak nie o grillu, wszak to dopiero początek sezonu, ale o... patriotyzmie. Od kuchni. Dosłownie.
Ilość: niewielka miska pasty. Czas przygotowania: 15 minut.
Przepis do zrobienia w 15 minut.
Czyli poznaj kojącą siłę ziół.
Z najlepszymi polskimi śliwkami.
Idealny na lato!