Pierwsza siostra doskonale umie karmić rybki. Druga już jest na swoim i dobrze gotuje. Trzecia ściga się tak szybko, że zdobywa złote medale. Czwarta dogląda wszystkich pozostałych. Taki rodzinny biznes.
Lubię drobne przekąski, które można wykorzystać na wiele sposobów. Zazwyczaj są uniwersalnymi dodatkami do dań serwowanych przy różnych okazjach, łatwymi do wykonania, a możliwości modyfikacji smaku jest wiele i zależą tylko od naszej wyobraźni i przypraw, które akurat mamy w kuchni.
Smak i zapach tej aromatycznej mieszanki komponujemy sami – wszystko zależy od ziół, jakie wybierzemy.
Podczas spacerów złota polska jesień poza kolorami obdarowuje nas cennymi owocami. Rosną dziko lub w ogrodach, warto je wykorzystać do smacznych prozdrowotnych przetworów. Jakie to owoce?
Gdy przeglądałam kanały kulinarne w internecie, urzekł mnie jeden filmik prosto z Włoch. Dwie kobiety – matka i córka (a może sąsiadki?) przyrządzają nieśpiesznie spaghetti.
Aromatyczny sos chutney to egzotyczny dodatek do mięs, drobiu, serów, ryżu, kaszy i smakołyków z rusztu. Chociaż pochodzi z Indii, wszystkie potrzebne składniki bez trudu znajdziesz w swojej kuchni.
Bardzo popularne w ogrodach naszych babć mirabelki z czasem zostały wyparte przez większe i bardziej soczyste, łatwiejsze w obróbce śliwki.
Wśród wielu sosów, dipów i innych dodatków do dań z grilla jednym z najbardziej lubianych i popularnych jest musztarda.
Dobrze nam znana złocistopomarańczowa kurka to pieprznik jadalny. Jeden z najbardziej popularnych i często wykorzystywanych grzybów w naszej kuchni.
Nie tylko dzieci czasem lubią zjeść frytki. Rzadko jednak mamy czas, aby zrobić je w domu od początku do końca, z prawdziwych ziemniaków.