Soczewica staje się coraz bardziej popularna w daniach obiadowych, sałatkach i w postaci past na kanapki.
Choć w czasach starożytnych dziką marchew ceniono głównie ze względu na jej aromatyczne liście i nasiona, z czasem odkryto też smakowe i odżywcze walory korzenia.
Batat to inaczej wilec ziemniaczany, czyli po prostu słodki ziemniak.
Jesienna pora kojarzy mi się z kremowymi, rozgrzewającymi zupami. Dyniowa jest klasykiem o tej porze roku, ale podobna w kolorze marchewkowa, gdy ją dobrze doprawię, ma lekko orientalny smak.
Trwamy w oczekiwaniu na wiosnę i wszelkie nowalijki, które już zaczynają kiełkować w ziemi.
Dynia to roczna roślina, która została przywieziona do nas z Ameryki. Jej długie, czepliwe pędy osiągają czasem nawet 10 metrów długości. Kwiaty można zrywać, faszerować i smażyć w cieście na głębokim oleju.
Cieszą nie tylko smakiem. Pięknie udekorowane mogą stanowić aromatyczną ozdobę choinki bożonarodzeniowej.
Herbatniki to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.
W letnie upały świetnie gasi pragnienie i z powodzeniem zastępuje tradycyjną kawę parzoną. Z dodatkiem lodów, bitej śmietany czy mleka skondensowanego może zastąpić też słodki deser.
Chociaż w sklepach wybór pieczywa jest duży, warto od czasu do czasu spróbować chleba własnego wypieku.