Reprezentacja koszalińskich pielęgniarek, pielęgniarzy i położnych uczestniczyła we Mszy św. sprawowanej w ich intencji w kościele pw. św. Kazimierza. Towarzyszyła im w swoich relikwiach Hanna Chrzanowska, błogosławiona pielęgniarka.
Wystarczy odrobina wiedzy i trochę chęci, żeby samemu zrobić przysmak. I to taki, który przebije te ze sklepowych półek.
Jak prezentowali się wojowie Bolesława Chrobrego, czy sól na pewno jest biała albo jak smakowała 1000 lat temu wędzona flądra? Nie potrzeba wehikułu czasu. Wystarczyło w ten weekend zajrzeć do Budzistowa.
Domacyńskie gospodynie stworzyły własną książkę kucharską. „Przepiśnik” to jeden z wielu pomysłów na integrowanie i aktywizowanie mieszkańców wsi.
O przeznaczeniu tego miejsca wiedziało 12 osób w Polsce. Ukryty w podbiałogardzkich lasach kompleks stanowił jedną z najpilniej strzeżonych tajemnic minionej epoki.
Żółte to nie tylko gratka dla mediewistów. To średniowieczny pomysł na współczesną wieś.
- Nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale także świetnie smakują - przekonują organizatorzy pierwszego w Polsce Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w podkołobrzeskiej Dobrzycy. Zdjęcia: Karolina Pawłowska /Foto Gość
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym, risotto z liliowcami, maślane ciasteczka z lawendą albo kanapeczki z pesto kwiatowym - takie i jeszcze inne przysmaki można było poznać podczas pierwszego w Polsce Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych.
Ich właściciele mówią, że te auta mają duszę. Choć domagają się stałej troski, są kapryśne i kosztowne w utrzymaniu, nie zamieniliby ich na żaden nowszy model.
Tony żelastwa, hektolitry paliwa, kurz i drżąca pod gąsienicami ziemia. Po raz 12. miłośnicy militariów, pasjonaci historii i właściciele pojazdów wojskowych wskrzesili garnizonową przeszłość Bornego Sulinowa.