Zwykle kojarzą się z deserem. Przygotowane na słono zaskoczą smakiem.
Są na naszych stołach bardzo lubianą przekąską lub dodatkiem do dań głównych.
Wśród starszych i młodszych jest jednym z najbardziej ulubionych przysmaków podjadanych w ciągu dnia. Producenci prześcigają się w coraz to nowych smakach i dodatkach. Czy na usprawiedliwienie słodkiej przyjemności można doszukać się w czekoladzie prozdrowotnego działania na nasz organizm?
Poznawanie, odkrywanie, dokumentowanie i pełne niebezpieczeństw podróże w nieznane. Tak wyglądały pierwsze dalekie wyprawy polskich kobiet zafascynowanych nauką. Ich historie są niezwykle barwne.
Mając pod opieką schorowanych i niesamodzielnych bliskich, powinniśmy pamiętać o kilku podstawowych zasadach pomocnych w codziennej rutynie. Na co zwracać uwagę?
Co zrobić z niepotrzebnymi ubraniami? Można wrzucić je do kontenerów oznaczonych logo PCK, a wtedy posłużą innym lub zostaną przetworzone i wykorzystane w inny sposób.
Rosną dziko na zboczach gór lub blisko morza. Część z nich dobrze znamy, bo są używane w naszej kuchni, ale są też takie, które warto poznać.
To stara sztuka przetwarzania warzyw, owoców i ziół. Ocet domowej roboty ma wiele zastosowań, nie tylko kulinarnych.
Czy reperowanie popsutych przedmiotów ma sens? Kto jeszcze się tym zajmuje i jaki to może mieć wpływ na środowisko i relacje sąsiedzkie?
Kłącza, podobne nieco do imbiru, wykazują silne działanie prozdrowotne. Jak wykorzystywać kurkumę w kuchni dla zdrowia?