Wekowanie, konfitury i kiszonki znowu są modne. Jak zrobić domowe przysmaki, aby przetrwały zimę?
Znana lubelska doradczyni żywieniowa przekonuje, że jedzenie kiszonych warzyw może pomóc przygotować organizm do zimy.
Popularne u nas kiszenie ogórków czy kapusty dalej jest na czasie. Dobrze sprawdza się w czasie jesiennych i zimowych zawieruch, kiedy nasz organizm domaga się witaminy C.
Marchew to jedno z najbardziej popularnych u nas warzyw. Duszona, dodawana do zup czy pieczona ma lekko słodkawy smak. Łatwo go zmienić, kisząc to wartościowe warzywo.
Kwas buraczany, czyli sok z kiszonych buraków ćwikłowych wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa jako kolejny, nowy produkt z województwa podlaskiego.
Bobina Wielkiego miało nie być. Na miejscu wsi miał rosnąć las.
Jan Poskart ma za domem w Dobrakowie 1,5 ha pszenżyta. Jego łany uginają się na wietrze jak fale na morzu. – Jak byłem dzieckiem, nie słyszałem tego szumu – mówi. – Musiałem do tego dorosnąć.