Ile ton jedzenia rocznie wyrzucamy do kosza? Jaki to ma wpływ na nasz domowy budżet, na środowisko i całą planetę, na której żyjemy?
Rośliny strączkowe w naszej kuchni to głównie dodatek do dań jednogarnkowych, gulaszów, zup i gęstych polewek.
Słoneczna pogoda w maju sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. To dobry moment na rozpoczęcie sezonu grillowego.
Jak ograniczyć zużywanie plastiku w codziennym gospodarowaniu? Czy w dzisiejszych czasach jest to w ogóle możliwe? Najlepiej przekonać się samemu.
Całą jesień w sklepach dostępna jest dynia. Różne jej smaki, kolory i kształty zachęcają do testowania nowych, ciekawych dań. Jednym z nich jest tarta na cieście drożdżowym.
Jest rośliną nie tylko dekoracyjną. Dzięki zawartości wielu cennych dla naszego zdrowia składników lawendę można wykorzystać w kuchni i kosmetyce.
Czy z tak pospolitych warzyw jak kalafior i ziemniaki można przyrządzić danie wykwintne, egzotyczne w smaku, zapachu i wyglądzie?
Można delektować się smakiem nie tylko owoców, kiełków i korzonków, ale także... kwiatów. Wiele z nich jest jadalnych.
Można spotykać ludzi otwartych na turystów, zwiedzać miejsca nieopisane w przewodnikach czy próbować regionalnych przysmaków. Wystarczy mieć w smartfonie odpowiednią aplikację.