O słodkich przetworach pisałam ostatnio, teraz czas na wytrawne. Co można zrobić z warzyw, aby jesienią i zimą wzbogacały nasz jadłospis?
Bardzo popularne w ogrodach naszych babć mirabelki z czasem zostały wyparte przez większe i bardziej soczyste, łatwiejsze w obróbce śliwki.
Słodkie, kruche ciasteczka posypane cukrem pudrem znane są także jako chrust.
Mazurki to tradycyjnie wypiekane na Wielkanoc ciasta.
W wielu miejscach wypiekane w przydrożnych budach, nieodłącznie kojarzą się z wakacjami nad morzem – choć nie tylko tam można je kupić.
Warto poświęcić czas na ich przygotowanie, bo smakiem wygrywają z gotowymi produktami.
Słodkie przysmaki z makiem to potrawy, które najczęściej pojawiają się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.
Z powodu ciągle zmieniającej się sytuacji związanej z pandemią jesteśmy narażeni na długotrwały stres. Jak zredukować napięcie nerwowe?
Mają wszechstronne działanie i egzotyczne, obco brzmiące nazwy. Bertram, galgant i dyptam – jak można je wykorzystać?
W mediach często słyszymy o niebezpiecznych wirusach, tymczasem zagrożenie możemy serwować sobie na talerzu każdego dnia. Cukrzyca jest jedną z najbardziej niebezpiecznych niezakaźnych epidemii naszych czasów.