Zapach kwiatów czarnego bzu można zamknąć w słoikach w postaci pysznego syropu. Jest aromatyczny, z lekką nutą cytrusową i korzenno-waniliową.
Wiosna w pełni, a to oznacza coraz większy wybór nowalijek. Warto je zjadać na surowo, bo wtedy zachowują najwięcej cennych dla naszego organizmu związków.
Maszerowanie to najprostsza i najtańsza forma ruchu, która przynosi nie tylko korzyści zdrowotne, ale potrafi też „przewietrzyć” głowę.
Zielona, słodko-wytrawna sałatka to połączenie wyraźnego, lekko gorzkiego smaku łodyg selera i liści rukoli ze słodkimi owocami: jabłkiem, gruszką i winogronami.
Czy reperowanie popsutych przedmiotów ma sens? Kto jeszcze się tym zajmuje i jaki to może mieć wpływ na środowisko i relacje sąsiedzkie?
Oleje roślinne można wykorzystywać w kuchni i kosmetyce. Czy są zdrowe i jak ich używać?
Umysł, podobnie jak mięśnie, aby dłużej zachować sprawność, potrzebuje regularnych treningów. Gdzie szukać potrzebnych narzędzi i jak ćwiczyć?
Choć w czasach starożytnych dziką marchew ceniono głównie ze względu na jej aromatyczne liście i nasiona, z czasem odkryto też smakowe i odżywcze walory korzenia.
W tłusty czwartek nie liczymy kalorii. Ten dzień i ostatki nie mogą obejść się bez tradycyjnie wypiekanych i smażonych pączków. Podpowiadamy najlepsze i najszybsze przepisy na słodkie szaleństwo.
Kłącza, podobne nieco do imbiru, wykazują silne działanie prozdrowotne. Jak wykorzystywać kurkumę w kuchni dla zdrowia?