Wśród wielu sosów, dipów i innych dodatków do dań z grilla jednym z najbardziej lubianych i popularnych jest musztarda.
Kiedyś, podczas studiowania daleko od domu, wspomagałam z moją współlokatorką leczenie paskudnego przeziębienia domową konfiturą z aronii i syropem z pędów sosny.
Marchew to jedno z najbardziej popularnych u nas warzyw. Duszona, dodawana do zup czy pieczona ma lekko słodkawy smak. Łatwo go zmienić, kisząc to wartościowe warzywo.
Sezon na dynie trwa! Można wybierać wśród różnych smaków, kolorów i kształtów. Jedne z nich są słodsze (np. odmiana hokkaido), inne mniej wyraziste (np. popularna u nas dynia polska).
Świeże warzywa, mięso, sery. Bez szkodliwych substancji, z krótkim terminem ważności. Trudne do zdobycia? Odkąd działa wirtualne targowisko – już nie.
Umysł, podobnie jak mięśnie, aby dłużej zachować sprawność, potrzebuje regularnych treningów. Gdzie szukać potrzebnych narzędzi i jak ćwiczyć?
O słodkich przetworach pisałam ostatnio, teraz czas na wytrawne. Co można zrobić z warzyw, aby jesienią i zimą wzbogacały nasz jadłospis?
50–60 sztuk. Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Jak przydomowy trawnik zamienić w kwitnącą łąkę?
W letnie upały świetnie gasi pragnienie i z powodzeniem zastępuje tradycyjną kawę parzoną. Z dodatkiem lodów, bitej śmietany czy mleka skondensowanego może zastąpić też słodki deser.