Słoneczna pogoda w maju sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. To dobry moment na rozpoczęcie sezonu grillowego.
Dzieci własnoręcznie wyciskały św. Marcina, po to, by go później... zjeść.
Czy jest możliwe ugotowanie domowego bulionu z kostki lub pasty przygotowanej samodzielnie? Bez ulepszaczy smaku i zapachu, wzmacniaczy, tłuszczu palmowego, barwników i regulatorów kwasowości?
Ten prosty przepis pozwoli nam wyczarować w krótkim czasie niebanalne danie, które szczególnie ucieszy miłośników bogatych i kremowych sosów z nutą pikanterii. Całkowicie oparty na bazie roślin, może być doskonałą opcją dla osób starających się ograniczyć śmietanę w swojej diecie.
W tym czasie warto od czasu do czasu wrócić do praktyki poszczenia o chlebie i wodzie. Podajemy sprawdzone przepisy na pyszne pieczywo, które można z łatwością upiec we własnej kuchni.
Romowie, Łemkowie, Górale Czadeccy i Poleszukowie – to tylko kilka grup, które spotkały się 11 grudnia na Wigilii Narodów w auli Zamiejscowego Wydziału Kultury Fizycznej.
„Hop, hop, w której stronie mój chłop?!” – rozlegał się głos panny za stodołą po wigilijnej wieczerzy. Dawne zwyczaje przywołują „specjalistki od tradycji”.