Cieszą nie tylko smakiem. Pięknie udekorowane mogą stanowić aromatyczną ozdobę choinki bożonarodzeniowej.
Jej kolor ożywi stół, a skład wzbogaci zestaw przekąsek na imprezie.
Czasem warto wracać do starych smaków przypominających dzieciństwo.
Jest daniem kojarzonym głównie z tradycyjną kuchnią węgierską.
Piernik dojrzewający
To jeden z najpopularniejszych przysmaków w Hiszpanii, jedzony najchętniej z rana na śniadanie jako słodka przekąska do kawy.
Słodkie przysmaki z makiem to potrawy, które najczęściej pojawiają się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.
Pyszny, a do tego pełny beta karotenu, który ma działanie antyoksydacyjne.
Choć wiadomo, że zdrowy i wspomaga w przeziębieniach, grypach i innych infekcjach, ze względu na swój zapach jest traktowany różnie.
Rośliny strączkowe w naszej kuchni to głównie dodatek do dań jednogarnkowych, gulaszów, zup i gęstych polewek.