Zupy, sałatki, a nade wszystko dorsz przygotowany rękoma seniorów z Polski i Niemiec. Kuchnia na "trójstyku" może niedługo zrobić ponadnarodową karierę.
Za niekwestionowanego króla Bałtyku uznaje się śledzia. Podobno do tej roli pretendował również dorsz, ale...
Za niekwestiono- wanego króla Bałtyku uznaje się śledzia. Podobno do tej roli pretendował również dorsz, ale...
Pomnik łowiącego dorsze Rybaka Mistrala stanął w centrum Ustki. Jego fundator chce, by rzeźba była nie tylko atrakcją turystyczną, ale też promowała zdrowe odżywianie się.
Przypominamy sobie o tym na schodach do Sanktuarium Dobrego Jezusa w Portugalii. Trudno się dziwić, skoro samego dorsza można przygotować tam na 365 sposobów.
„Wstrzymajmy połowy na Morzu Bałtyckim” – postuluje część polskich rybaków. Powód? Dramatycznie mała liczba ryb. Szczególnie dorszy. Koledzy po fachu protestują: „Ten radykalny pomysł to gwóźdź do naszej trumny!”.
Kwaśnica na świńskim ryju, folkowe kapele grające muzykę „spod samiuśkich Beskidów” i baca sprzedający „łoscypki”. W Ustce, gdzie od lat niepodzielnie królują dorsz i syrenka, przez dwa dni władzę dzierżyli górale.
Stilo czyli koniec świata.
Lofoty to raj dla fotografów. Są jak Tatry stojące po kolana w wodzie – z fiordami oblewającymi podobne do Krywania piramidki i garbate góry przypominające Giewont.
Naszą podróż rozpoczynamy od Kaszub, jednego z piękniejszych i bardzo zróżnicowanych regionów Polski. Bogactwo krajobrazów zadziwia i zaspokaja wiele preferencji turystycznych.