Czy z tak pospolitych warzyw jak kalafior i ziemniaki można przyrządzić danie wykwintne, egzotyczne w smaku, zapachu i wyglądzie?
Ostatnio, podróżując po Indiach, przekonałam się, że tak. Aloo gobi to potrawa podawana z dodatkiem ryżu, placków, a czasem – w wypadku większych posiłków – jako sycąca przystawka do pieczonego w glinianych piecach (tandoor) mięsa. Można dodać marchewkę, a zamiast ziemniaków użyć batatów (w oryginalnej wersji są ziemniaki i kalafior). Danie jest zaskakujące w smaku, a dodatek sporej ilości przypraw sprawia, że przyjemnie rozgrzewa. Wszystkie składniki potrzebne do jego przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach. Warto odkryć kalafior w nowej kompozycji smakowej, tym bardziej że aloo gobi jest łatwe w przygotowaniu i nie zabiera wiele czasu.
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.
już od 14,90 zł
aktualna ocena | 5,0 |
głosujących | 1 |
Ocena |
bardzo słabe
|
słabe
|
średnie
|
dobre
|
super