To lekka przystawka wywodząca się z Włoch. W oryginalnej wersji carpaccio przygotowuje się z surowej, pokrojonej w bardzo cienkie plastry wołowiny lub cielęciny.
Choć nastrój jeszcze świąteczny, za kilka dni rozpocznie się czas karnawałowych balów, imprez i spotkań towarzyskich.
Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie są wykorzystywane do dziś. Jak długa jest historia piernika na terenach Polski?
Słodkie przysmaki z makiem to potrawy, które najczęściej pojawiają się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.
Karp to ryba kojarzona w Polsce głównie ze świąteczną kuchnią. Najczęściej podawany jest podczas kolacji wigilijnej w postaci smażonych w bułce tartej kawałków (dzwonki).
50–60 sztuk. Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Czym wzbogacić monotonny jadłospis? Dobrym pomysłem jest wprowadzenie większej ilości roślin strączkowych, orzechów, zbóż i nasion.
Całą jesień w sklepach dostępna jest dynia. Różne jej smaki, kolory i kształty zachęcają do testowania nowych, ciekawych dań. Jednym z nich jest tarta na cieście drożdżowym.
Tapicer, stolarz czy konserwator to typowo męskie zajęcia? Niekoniecznie. Wiele kobiet, odnawiając z pasją stare meble i przedmioty, wypuszcza ze swych pracowni prawdziwe dzieła sztuki.
Owinięte w liść kapusty z farszem ryżowo-mięsnym w sosie pomidorowym są daniem w kuchni polskiej bardzo lubianym. Ale gołąbki w różnych odmianach są popularne także w innych krajach.