To lekka przystawka wywodząca się z Włoch. W oryginalnej wersji carpaccio przygotowuje się z surowej, pokrojonej w bardzo cienkie plastry wołowiny lub cielęciny.
Obiad dla zabieganych.
Owinięte w liść kapusty z farszem ryżowo-mięsnym w sosie pomidorowym są daniem w kuchni polskiej bardzo lubianym. Ale gołąbki w różnych odmianach są popularne także w innych krajach.
Potrawa idealna na wegetariański obiad lub ciepłą kolację.
Są pracochłonne, więc zazwyczaj robi się je tylko raz do roku.
Karp to ryba kojarzona w Polsce głównie ze świąteczną kuchnią. Najczęściej podawany jest podczas kolacji wigilijnej w postaci smażonych w bułce tartej kawałków (dzwonki).
Jednym z warzyw kojarzonych z jesienią jest dynia. Jej niezbyt intensywny, dość neutralny smak pozwala przygotowywać z niej potrawy słodkie i wytrawne.
Choć truskawki kojarzą się raczej ze słodkimi i orzeźwiającymi przysmakami, można je dodawać także do potraw wytrawnych.
Od kilku lat kasze przeżywają w Polsce renesans. Zasłużenie, bo mają sporo korzystnych dla zdrowia właściwości.
Słoneczna pogoda w maju sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. To dobry moment na rozpoczęcie sezonu grillowego.