Co dobrego i zdrowego warto zjeść na śniadanie?
Czasem warto wracać do starych smaków przypominających dzieciństwo.
Słodkie przysmaki z makiem to potrawy, które najczęściej pojawiają się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.
Trudno podczas upałów gotować dwudaniowe, obfite obiady.
W tym czasie warto od czasu do czasu wrócić do praktyki poszczenia o chlebie i wodzie. Podajemy sprawdzone przepisy na pyszne pieczywo, które można z łatwością upiec we własnej kuchni.
Nie tylko dla aktywnych.
Kiedy piernikarzowi rodziła się córka wyrabiał ciasto, które w drewnianej beczce czekało jej zamążpójścia. Upieczone było tak twarde, że swego czasu okrągły piernik zastąpił złamane koło z kolasy pewnego dyplomaty...
Naszą podróż rozpoczynamy od Kaszub, jednego z piękniejszych i bardzo zróżnicowanych regionów Polski. Bogactwo krajobrazów zadziwia i zaspokaja wiele preferencji turystycznych.
Podlasie jest jednym z tych regionów Polski, które zdołały ocalić autentyczne tradycyjne potrawy. Wiele z nich zachowało nazwy, dziś niewiele nam mówiące, jeśli nie mieliśmy okazji skosztować tych dań.
Dorosły Polak wypija rocznie 500 filiżanek kawy. Ale będziemy pić jeszcze więcej.